Asset Publisher Asset Publisher

III Konferencja "Skarby w lesie - przyroda, kultura, historia. Zdrowo w lesie"

III Konferencja „Skarby w lesie – przyroda, kultura, historia” za nami! Tegoroczna edycja była poświęcona tematowi „Zdrowo w lesie” i odbyła się w gościnnych progach Nadnoteckiego Instytutu UAM w Pile!

Konferencja została organizowana wspólnie przez Nadleśnictwo Zdrojowa Góra i Nadnotecki Instytut UAM w Pile, partnerami wydarzenia byli: Nadnotecki Uniwersytet Trzeciego Wieku w Pile, Uniwersytet Trzeciego Wieku w Pile, Uniwersytet Trzeciego Wieku w Trzciance, PTTK Oddział Piła i Krajeński Ośrodek Kultury. Wszystkim zaangażowanym w serdecznie dziękujemy!

Celem spotkania leśników i naukowców ze słuchaczami uniwersytetów trzeciego wieku, stowarzyszeń i środowisk senioralnych było ukazanie lasu nie tylko jako miejsca rekreacji i odpoczynku, ale przede wszystkim źródła wiedzy, zdrowia i harmonii oraz szeregu dóbr gospodarczych i społecznych. W tym roku szczególną uwagę poświęciliśmy zdrowiu środowiskowemu – czyli jak stan środowiska naturalnego wpływa na nasze zdrowie. Edukacja przyrodnicza osób starszych, niesie w sobie wiele korzyści poprawiając jakość życia w wielu jego obszarach. Samo przebywanie w lesie ma pozytywny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne seniorów, ale równie ważnym zagadnieniem jest rozwój osobisty w myśl zasady "lifelong learning - uczenie się przez całe życie". Wiele sposobów korzystania z zasobów przyrodniczych jest już jednak zapomnianych, choć stanowią fragment naszego dziedzictwa kulturowego. Warto wiedzieć, że w przeszłości te archaiczne sposoby okazywały się przydatne zarówno w czasach wojen lub klęsk głodu, jak i w życiu codziennym warstw ubogich, zwłaszcza na przednówku – okresie roku obecnie nieznanym nawet z pojęcia. Przybliżenie leczniczych właściwości roślin leśnych, które od wieków stanowiły naturalne remedium na wiele dolegliwości, oraz omówienie korzyści płynących ze zdrowej żywności pochodzącej z lasu, takiej jak owoce, grzyby i zioła, czy dziczyzna świadczą o naprawdę olbrzymiej wiedza poprzednich pokoleń ludzi.

Prelegentami tegorocznej konferencji byli:

Prof. Magdalena Frączek z Katedry Bioróżnorodności Leśnej/ Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Adam Standio – nadleśniczy Nadleśnictwa Zdrojowa Góra, Dr Kamil Szpotkowski  z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu oraz Dr Paweł M. Owsianny z Nadnoteckiego  Instytutu UAM w Pile. Prelegenci przedstawiali, jak codzienny kontakt z przyrodą może przyczynić się do poprawy dobrostanu człowieka, jak może zmienić nasze samopoczucie, a uważność lesie poszerzyć naszą wiedzę o przyrodzie i nas samych w przyrodzie. Na zakończenie konferencji, dodatkową atrakcją było spotkanie z przedstawicielką siłowni GYM Factory Fitness & Fight, która poprowadziła warsztat z ćwiczeniami rozluźniającymi dla seniorów, pokazując, że ruch i aktywność to klucz do zdrowia w każdym wieku!

Równocześnie, ogromną wartością tegorocznej konferencji była integracja środowisk seniorskich. W budynku Instytutu odbył się panel wystawienniczy, w którym organizacje seniorskie, stowarzyszenia i instytucje zaprezentowały swoją działalność. Szczególnie dziękujemy za udział Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pile, której przedstawicielki edukowały uczestników m.in. na temat rodzajów i właściwości grzybów.

Szczególne podziękowania składamy paniom pielęgniarkom z Nadnoteckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Pile, dziękując za zaangażowanie w obsługę panelu medycznego, dzięki któremu uczestnicy mogli skorzystać bezpłatnie z podstawowych badań profilaktycznych

Serdecznie dziękujemy wszystkim Wystawcom, Uniwersytetom Trzeciego Wieku oraz Stowarzyszeniom Senioralnym, Wolontariuszkom i Wolontariuszom za to, że uczestniczyliście w konferencji i dodatkowo zechcieliście podzielić się z nami swoimi niezwykłymi pasjami, które doskonale wpisywały się w tegoroczny temat konferencji.

Wydarzenie zostało zorganizowane przy wsparciu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu.

Podziękowania również dla restauracji Catering Millenium za przygotowanie pysznego poczęstunku.